Още в древността, хората са знаели важното въздействие дори и на лекото разтриване върху тялото с различни билки. Днес, освен че техниките и схемите на въздействие са много по-разработени и усъвършенствани, същото важи и за различните билкови екстракти, които крият своите лечебни свойства. След една добра комбинация от похвати и билки, масажът не е просто натиск с произволни движения, а целенасочено третиране на болезнената зона с точно избрани похвати за всеки пациент индивидуално. При наличието на дискомфорт, мускулатурата в тази зона е чувствителна, а понякога и болезнена. След манипулацията, освен че циркулацията на кръвта и лимфата се подобрява, болката сравнително отшумява. Как се случва това ?

По време на масажа, освен разума се отпуска и  тялото. От биологична гледна точка, допира от ръката на масажиста и кожата на пациента предизвиква нейното затопляне(хиперемия). Този физикален резултат, осъществява отпускане на капилярите, чрез което циркулацията забързва своите темпове, а задържаните течности на болезнената зона се елиминират. Самият масаж е дразнение на нервните окончания, чрез което те подават отведен отговор, като изпращат импулси, чрез които се отделят обезболяващи хормони. Именно те, заместват действието на лекарствата. Освен, лечебният набор от хормони, които се отделят по време на масаж се произвеждат и такива, които повишават имунитета, а също и настроението.

Чрез ритмичността на движенията и натиска от масажиста, в по-дълбоките слоеве на тялото се разбиват белтъчни клетки. От тях се освобождават различни антитела, които повишават общата защита на тялото от вируси и други заболявания.

Един от различните ефекти на масажа, което е на ниво нервната система е предизвикването на бум в производството на ендрофин. Той освен, че  повишава настроението и понижава стреса, има и голямо значение за притъпяване на болката.

Лечебният масаж е един коктейл от различни усещания. Освен подобряване на общото състояние на тялото, повишава чувството на увереност, щастие, наслада, а усмивката огрява безпричнно на лицето ви.