Несъмнено пристъпването към медикаментозно лечение, е един от вариантите с който всеки човек разполага. Но защо да не опитаме и по друг начин. Свойствата на лекарствата и медикаментите, често освен вещества които обработват процеса на възпаление в тялото, има и вещества които доста утежняват организма. Именно тези не толкова положителни субстанции на лекарствата се утаяват в кръвта, затрудняват функцията на черния дроб и жлъчката, което може да доведе до редица други проблеми. Голяма част от медикаментите имат и голям набор от странични ефекти, като: напълняване, проблеми със съня, настроението и др.

В същото време при мануалната манипулация този фактор го няма. Чрез механичното движение на ръката и чрез различните похвати се въздейства пряко върху болезнената зона, а в същото време не пряко върху действието на вътрешните системи и органи. Как става това?

Масажът освен, че е удоволствие и наслада за сетивата, се възбуждат свободните нервни окончания намиращи се на повърхността на кожата, които изпращат импулси до ЦНС. Тя реагира, като изпраща отговор до почти всяка една система в човешкото тяло.  Отделят се морфино подобни вещества, които притъпяват болката. Скелетната мускулатура се отпуска и става по-еластична и по-разтеглива.

Подобрява се кръвообръщението, обменните процеси. Под влияние на натиска се получават продукти на белтъчен разпад, чрез който се повишава Имунната система.

Повлиява се дори либидото, подобрява се съня, а също се повишава и настроението.

Както може да видим и да изброим положителните ефекти са повече, в сравнение с лекарствата.

В следствие от всичко казано, можем да си направим един малък извод с голямо значение за нашето здраве.

Масажът не е само едно удоволствие, а потребност на организма.

Той е ензима, от който се нуждае всяка система, за да  функционира нормално.