Никой не може да отрече възстановяващата сила на масажа.

Значително редуциране на болката в проблемните зони, изтощението, стреса. Всъщност действието на масажа се усеща на много нива. Понижава кръвното налягане, подобрява циркулацията на кръв и лимфа, успокоява възпаленията,отпуска мускулатурата, също възстановява общия ментално-емоционален статус – бори се успешно с депресията. Наред с всички положителни ефекти върху тялото и психиката/духа, масажната терапия е силен помощник в борбата с инфекциите.

Истината е, че основният виновник, който е причина за  повечето заболявания е стресът. Високите нива на кортизол предизвикват промяна в обичайния биохимичен баланс и водят след себе си различни последствия. Повишава се кръвното налягане, появява се хронично безсъние, главоболие, проблеми с храносмилането, паметта и концентрацията. Пряко засегната е и имунната  ни система- бариерата която би трябвало да осигурява щит срещу вирусите и патогените е пропукана и не може да изпълнява оптимално функциите си-съответно се разболяваме много по- лесно и често. Това за съжаление са само някои от неблагоприятните прояви, които дават ясен сигнал, че организмът ни е претоварен и има нужда от предприемане на  своевременни мерки. Дори малки на пръв поглед стъпки към по-здравословен начин на живот са решаващи за благополучието ни.

Проучвания и изследвания върху доброволци доказват безспорната роля на масажа в поддържането на продуктивна имунна система. Спомага за увеличаването на броя на бели кръвни телца и тяхната активност- те са основната функционална единица на имунитета. Стимулира тялото да се пребори по-лесно с токсините и свободните радикали, засилвайки лимфопотока . Има ли застой на лимфа- организмът започва да трупа отпадни вещества и се разболява, товари се с излишни килограми, задържа вода- на практика нормалните функции забавят темпо и се навлиза във фазата на стареене много по- бързо. Когато поддържаме организма чрез масаж помагаме на тялото си да се пречисти, регенерира и буквално го даряваме с нов живот.

Масажът е средство, което би  следвало да се възприема като много повече от извънредна грижа. Повечето хора прибягват до професионалните здравни грижи на терапевт, когато вече са налице повече оплаквания и съответно процесите са с различно темпо.

Препоръчително е да се правят около 4 процедури месечно с поддържащ характер.

Запомнете, че масажът не е просто глезотия- редовната грижа поддържа тялото, духа и носи благополучие. Само когато сме здрави и щастливи можем да извършваме ежедневните си дейности с усмивка и нещата се случват!

Бъдете здрави!