Болки в петата?
Най-честата причина е  плантарен фасциит

Какво представлява „Плантарният фасциит“?
Плантарният фасциит е често поставяна диагноза при болка в петата. Може да се срещне и под названието „шпора“ на петата- причината за това заболяване е  възпаление на съединителнотъканната ципа,която обвива малките мускулчета на ходилния свод, които свързват петата с пръстите на краката.
Петата е мястото, където се прикрепятят плантарната фасция, която има поддържаща свода функция и ахилесовото сухожилие. Въпреки,че действат отделно те имат косвена връза помежду си. Силата,която се генерира в ахилеса при издърпване на пръстите назад- увеличава напрежениет върху плантарната фасция и тя се стяга. Тази позиция предизвиква силна болка в някои случаи.
Тъй като гравитацията тегли цялата маса на човешкото тяло надолу- тази тежест се концентрира върху малката площ на ходилото и това създава огромно напражение в свода. Когато съчетаем това явление с прекомерно натоварване (особено при някои спортове свързани с бягане,скачане) и така се получава инфламинация в основата на петната колагенна връзка.
В някои случаи може да се формира и малко костно образование-шип поради прекомерното разтягане на сухожилието на свода, като реакция на организма, за да се опита да прикрепи здраво фасцията към петата. Това може да се открие на рентгенова снимка или ЯМР. Петните „шипове“ или още наречени „шпори“, може да се появят в комбинация с плантарния фасциит, но не и да бъдат причина за появата му.
Някои от причините за възникване са:
 • Плоско стъпало
 • Затлъстяване
 • Неправилни обувки
 • Травма
 • Прекомерно натоварване (при бягане)
 • Слаби флексорни мускули на свода
В много от случаите, реалният източник за възникване на възпалението не може да се определи.
 
Ще посочим някои от известните симптоми, които дават сигнал за наличие на плантарен фасциит:
 • Пронизваща болка в свода на стъпалото вблизост на петата е най-основният симптом за появата на проблем в ходилото и е силно препорачително да се прекъснат всякакъв вид натоварвания и тренировки. Редно е да се наблегне върху почивката, кракът да е вдигнат нависоко с наложен студен компрес върху болезнения участък
 • Продължителната позиция на изправен стоеж също може да е причина за поява на болка в зоната. Разтягането на свода (дърпане на пръстите към тялото) може да се усеща като много болезнено.
За да се установи диагнозата се използват функционални методи за диагностика, които помагат за определянето на причината за възпаление. Може да се направи и рентегенография на ходилото, за да се установи евентуалното наличие на твърде голям „шип“ (шпора), който би могл да създава проблеми.
Редно е при съмнения да се проведат и лабораторни изследвания, за да се отхвърлят системни заболявания  като анкилозиращ спондилит и ревматоиден артрит.
Лечението на това заболяване е строго индивидуално и се предписва единствено по преценката на специалист.
 • Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание са обувките. Те служат за осигуряване на добра опора на стъпалото. Ако има някакво анатомично изменение като „плоско“ стъпало например е добре да се направят стелки по изливката на ходилото- това ще помогне за разпределяне на натоварването върху свода.
 • За намаляването на болката и стимулиране на регенерацията на колагенната тъкан може да се прилага и електротерапия.
 • При първите симптоми е добре да се постави ходилото в покой и да се наложи със студен компрес или да се приложи криотерапия.
Честа причина за появата на хиперекстенсия в свода е слабост на средния седалищен мускул. Когато той не функционира оптимално, натоварването не се разпределя правилно, включват се компесаторни механизми  и по този път се преразтяга плантарното сухожилие.
Този проблем се решава с правилни упражнения, които да стабилизират стойката и да събудят седалищните мускули.
В Амарант ММ може да се възползвате от професионалните услуги на нашите експерти в областта на кинезитерапията и рехабилитацията. Провеждаме както индивидуални, така и групови тренировки с лечебна цел.
Запомнете, че тялото Ви винаги знае какво е добре за него и се опитва да Ви го напомня всекидневно. Вслушайте се във вътрешния глас и сами ще изберете най-правилното решение за себе си!
Ние сме насреща за съвети и професионална подкрепа!
Еипът на Амарант ММ Ви желае здраве!