Торакалният дял на гръбначния стълб се определя като областта от началото на шията до средната част на корема. Този дял включва най-дългата част на гръбначния стълб и към нея се прикрепя към гръдния кош. Когато човек изпитва болка в средната част на гърба, това може да причини значителен дискомфорт.
Болката в средата на гърба може да направи седенето, лежането в леглото, изправянето и дори дишането много неприятно. Всеки с постоянна болка в тази област е удачно да се потърси помощ от специалист. Често срещани симптоматики:
1. Внезапна остра болка в средата на гърба. Някои хора може да получат нараняване, което ще доведе до епизод на внезапна и остра болка. Често хората ще кажат, че този тип болка се усеща, сякаш някой ги пробожда с нож в гърба. Болка като тази може да възникне при определени движения като въртене на тялото или протягане надолу, за да вземете предмет.
2. Скованост в тази област. Пациентите, изпитващи този тип дискомфорт, често го описват като обща, болезнена скованост. Хората, изпитващи болка и скованост, обикновено намират за много трудно да намерят удобна позиция, особено когато седят. Те също така ще имат затруднения при извършването на основни движения като изправяне, достигане до предмети, лягане и ставане от леглото.
3. Разпространяваща се болка в гърба. Тъй като гръдната област на гръбначния стълб е прикрепена към гръдния кош, понякога хората могат да имат симптоми на болка, която обхваща и гръдния кош. В някои случаи човек може да има затруднения при поемането на дълбоко дъх, тъй като мускулите около гръдния кош са засегнати на неврологично ниво.
4. Изтръпване и слабост. Ако някое нараняване в средната част на гърба причини прищипване на гръден нерв, човек може да почувства изтръпване или при по-тежки случаи цялостна слабост в тази област.
Ако вие или някой, когото познавате, изпитва болка в средната част на гърба и/или болка, простираща се към други части на тялото е важно да се обърнете към специалист и да получите подходяща и своевременна физиотерапевтична или кинезитерапевтична помощ.