Това е състояние, характерезиращо се с повишено артериално налягане. Наследствеността е важно условие и предпоставка за поява на заболяването. Ако единия от родителите е болен, хипертонията се установява при 20-30% от децата му, а при двама болни родители този процент е 40-45%. За възникване на артериалната хипертония допринасят повишената употреба на сол, професионалните и семейните стресове, напредването на възрастта, затлъстяването и др. Емоционалните фактори и темперамента са от съществено значение, но ролята им трудно може да бъде точно оценена; Повишаването на артериалното налягане се свързва с повишеното периферно съдово съпротивление и повишен сърдечен дебит.
За това допринасят редица фактори:
а) Повишена чувствителност на съдовете към натриев хлорид.
б) Съществуване на генерализиран клетъчно-мембранен дефект (това е сложен, генерализиран дефект на баланса между внасящите и изнасящите натрии в клетката транспортни системи.
в) неадекватно отделяне на натрий от бъбречните структури Усложнения:
1. Промени в сърцето Те са свързани с развитието на левокамерна хипертония. Може да се останови систолен шум с функционален характер на аортата и върху митралната клапа. Има наличност на хипетрофия на задната стена на лявата камера. Често усложнения на артериалната хипертония са коронарна атеросклероза, клинично проявения на която са стенокардията и миокардния инфаркт.
2. Промени в ЦНС С тях се свързва сутришното окципитално главоболие, световъртеж, замаяност, шум в ушите. Най-сериозните мозъчни усложнения на повишеното артериално налягане са мозъчния кръвоизлив и мозъчният инфаркт.
3. Промени в бъбреците Те се дължат на увреждането на еферентните и аферентните артериоли и на гломерулните капиляри. По-късно се развива нефросклероза и хронична бъбречна недостатъчност.
4. Промени в съдовете на ретината Тези промени могат да се съпровождат със смущения в зрението и да доведат до слепота. Освен медикаментозното лечение, промените в ежедневието си, които трябва да предприемете са:
1. Трябва да намалите дневния си прием на натрий до 1500 mg или 2 g или по-малко на ден, да ядете храни с високо съдържание на фибри и калий, да ограничите общия дневен прием на калории, за да отслабнете, ако е необходимо, и да ограничите приема на храни които съдържат рафинирана захар, трансмазнини и холестерол.
2. Наблюдаване на вашето тегло.
3. Избягване на тютюневи изделия и алкохол.
4. Повишаване на нивото на вашата активност.