Радиалният нерв минава по долната страна на ръката ви и контролира движението на трицепсния мускул, който се намира в задната част на горната част на ръката. Радиалният нерв е отговорен за разгъването на китката и пръстите.

Той също така контролира усещането в част от ръката. Увреждането на радиалния нерв може да доведе до радиална невропатия, наричана още парализа на радиалния нерв.
Увреждането му може да се дължи на физическа травма, инфекция или дори излагане на токсини. Често причинява изтръпване или пареща болка.
Може да бъде и доста безболезнено. Състоянието може да причини слабост или затруднено движение на китката, ръката или пръстите. Някои движения, когато се повтарят достатъчно често, могат да доведат до увреждане на радиалния нерв. Движенията, които включват както хващане, така и замахване, като замахване на чук, могат да доведат до увреждане на нервите с течение на времето. Тъй като радиалният нерв се движи напред-назад по костите на китката и предмишницата ви, има потенциал нервът да бъде компресиран, прищипан или преразтегнат от тези дейности.
Симптоми на увреждане на радиалния нерв:
Увреждането на радиалния нерв обикновено причинява симптоми в задната част на ръката, близо до палеца и в показалеца и средния пръст. Симптомите могат да включват остра или пареща болка, както и необичайни усещания в палеца и пръстите. Обичайно е да изпитате изтръпване, изтръпване и проблеми с екстензирането на ръката. Може също да откриете, че не можете да изпънете или разкънете китката и пръстите си.
Лечение:
Целта на лечението при увреждане на радиалния нерв е да облекчи симптомите, като същевременно поддържа движението на китката и ръката. Най-доброто лечение зависи от основната причина. В някои случаи симптомите изчезват бавно сами без намеса. Вашият лекар може да предпише лекарства или други терапии, за да помогне за справяне със симптомите. Кинезитерапията е важно средство в лечебния процес. Целта й да изгради и поддържа мускулната сила,което води до по-бързо възстановяване на нервната функция.
Масажното лечение е друга възможност. Масажът може да върне нормалната реактивност на радиалния нерв. Дългосрочната прогноза при това увреждане варира значително в зависимост от причината и тежестта на увреждането. В повечето случаи е възможно пълно възстановяване. Методите на лечение от първа линия обикновено лекуват повечето наранявания на радиалния нерв в рамките на 12 седмици.