Седалищният нерв е най-големият нерв при хората, произхождащ от долната част на гърба и преминаващ отзад през долните крайници до петата на крака.
Седалищният нерв инервира значителна част от кожата, мускулите на бедрото, подбедрицата и ходилото. Нервът произхожда от вентралната част на гръбначните нерви L4 до S3 и съдържа влакна както от задните, така и от предните части на лумбосакралния плексус.
Седалищният нерв осигурява директна двигателна функция на ишиокруралната мускулатура, адукторите на долните крайници и индиректна двигателна функция на мускулите на прасеца, предните мускули на долната част на крака и някои вътрешни мускули на стъпалото.
Увреждания на седалищния нерв: Ишиасът се дефинира като дразнене или притискане на седалищния нерв, което причинява болка в областта на седалището, разпространяваща се и към подбедрицата.
По-голямата част от случаите причината е на гръбначно ниво, като дискова херния или разкъсване, причиняващо засягане нервни корени.
Други често срещани причини включват спинална стеноза, дегенеративно дисково заболяване и спондилолистеза.
Има и много негръбначни причини или ишиас, които са по-редки. Те включват синдром на пириформис, травма, следоперативни усложнения. Типичните признаци и симптоми на ишиас включват:
1. Болка в долната част на гърба, бедрата и/или краката
2. Изтръпване, изтръпване и/или слабост в седалището, бедрото, крака и/или ходилото
3. Основни медицински състояния, като например дискова херния или дегенерация, или притискане на нервни корени в лумбалния отдел на гръбначния стълб, могат да причинят излъчващи симптоми в крака, известни като ишиас.
Лечение:
По-голямата част от случаите на ишиас се лекуват консервативно с почивка за няколко дни, лекарства за болка и физиотерапия. Кинезитерапията и рехабилитацията обикновено са на първа линия за облекчаване, лечение и предотвратяване на симптомите на ишиас.
Физиотерапевтите са специално обучени да предоставят мануална терапия, включваща техники за мобилизация или мекотъканни техники като масаж – използвани заедно с упражнения и обучение на пациентите, програми за упражнения и рехабилитация за болката в долната част на гърба.