Уврежданията на медиалния нерв възникват по множество механизми и могат да се увредят на различни места по хода му в горния крайник. Честите наранявания, засягащи медиалния нерв включват предно изкълчване на рамото, изкълчване на лакътя, фрактура на раменната кост, фрактури на средната част на радиуса, прободни рани, продължително поставяне на турникет и многократно използване на патерици. Въпреки това, тези наранявания рядко са изолирани и често са свързани с невропатии на радиалния или лакътния нерв. Най-честите механизми на нараняване са изброени по-долу.

 

1. Директна травма на ставите на китката и лакътя

2. Случайна травма на аксилата, китката и дланта по време на хирургична процедура може да увреди медианния нерв.

3. Увреждането на медиалния нерв е свързано с фрактура на раменната кост, особено супракондиларни фрактури.

4. Синдром на pronator teres и под флексорния ретинакулум (синдром на карпалния тунел).

5. Средният нерв може да участва в генерализирани дегенеративни и демиелинизиращи заболявания.

Повтарящите се дейности, изискващи многократно разгъване и сгъване на китката, затлъстяването и скорошната менопауза също са установили връзки със синдрома на карпалния тунел. Повишеното налягане в карпалния тунел води до притискане на нервите и тяхното увреждане. При увреди на медиалният нерв са възможни няколко вида лечение. При тежки наранявания се налага оперативно лечение, а в другите случаи изключително добре повлиява консервативното лечение, а именно кинезитерапия и физиотерапия. Как можем да защитим медиалният нерви? Тези стъпки могат да поддържат нервната ви система здрава:

1. Никотинът забавя притока на кръв към нервите.

2. Подобрете навиците си за сън.

3. Стремете се да поддържате здравословно тегло чрез упражнения и питателна диета.

4. Промените начина си на живот, за да подобрите състояния като диабет и високо кръвно налягане, които могат да увредят нервите.