Тендовагинит

Тендовагиниът представлява възпаление на обвивката на сухожилията, засягайки най-често китките, раменете и глезените.

Сухожилията свързват мускулите към костите и са изградени от плътна, съединителна тъкан. Те са разтегливи и еластични и за разлика от мускулите не притежават съкретителна способност.

Обвити са в защитен слой тъкан – vagina tendinis, от където идва и наименованието на възпалението и tendovaginitis (тендовагинит). Функцията на тази обвивка е да произвежда синовиална течност, която действа като лубрикант и поддържа подвижнотта на сухожилията.

Това, което се случва при травма или пренаторване, е че тази течност намалява секрецията си или спира да се произвежда напълно. Това води до подуване, оток, болка, възпаление и ограничаване на движението в засегнатата област.

Хората, които са най-застрашени от тендовагинит са:

  • Професионални спортисти (тенис, бадминтон, голф, катерене, волейбол)
  • Музиканти
  • Масажисти
  • Хора, които работят предимно пред компютър (поради еднотипните движения на ръцете)

Причините са еднотипните движения с голяма повтаряемост, преразтягане, претоварване, продължителни дейности.

Възпаление може да възникне вследствие и някои патологични изменения като ревматоиден артрит, подагра, диабет.

Диагностика

При възникване на симптоми като подуване, болка, зачервяване в зоната на сухожилие принадлежащо най- често към ставите на китките, раменете, глезените е редно да се направи консултация с физиотерапевт или травматолог. Нужно е да се изключи диагноза артрит или друго дегенеративно ставно увреждане.

Лечение

На първо място трябва да се овладее възпалителния процес. Преди да се направи консултация със специалист може да се наложи мястото със студен компрес, за да се успокоят отокът и болката.

Когато физиотерапевтът прецени тежестта на възпалението ще назначи подходяща физиотерапия, която включва:

  • Ултразвук
  • Текар терапия
  • Нискочестотен магнит
  • Транскутанна електростимулация

Физиотерапията до голяма степен изключва употребата на перорални аналгетици, но в някои по-сериозни случаи се включват в схемата на лечение.

При по-сериозни травматични увреди на сухожилието, като разскъсване може да се наложи и операция. Това се случва рядко, но все пак не е изключено като вероятност.

Важно е да се реагира своевременно и да не се отлага консултацията с терапевт. Някои хора си казват, че болката и подаването са моментни и ще преминат от самосебе си. Не преустановяват обичайните натоварвания в засегната област и скоро нещата могат да се влошат зловещо- тогава оздравителният процес е много по-труден и бавен, а рискът от усложнения по-голям .

Превенция

Преди всичко от значение е добрата физическа култура и основни познания, за начина по който функционират телата ни.

Разтягането и поддържането на добър мускулен тонус е главна превенция не само срещу едно или две конкретни заболявание, но и много други видове травми. За целта може да се посъветвате с нашите терапевти, които ще направят общ анатомичен анализ на тялото и начина, по който се движи то в пространството. По желание могат да изградят лек тренировъчен режим, скойто да се чувствате по- пълноценни и продуктивни. Колкото повече обръщаме внимание на себе си и се поддържаме здрави и във форма- толкова по-продуктивни и щастливи ще бъдем.

Не на последно място екипът на Амарант ММ съветва да се приема пълноценна, разнообразна храна и да си позволявате качествена почивка.

„Няма движение без покой“ -Лао Дзъ