Тендовагинит – причина, симптоми, лечение ?!

Здравейте читатели, днес реших да се запознаем с Тендовагинита.
Тя засяга сухожилните влагалища.
А какаво представляват сухожилните влагалища?
Сухожилията са изградени от снопчета, който са групирани в едно по-голямо. Изградени от колагенови и еластични влакна, за разлика от мускулите те нямат толкова голяма разтегливост, колкото мускулите. Основната им задача е да осигурят една здрава връзка между костите и мускулите. При съкращение мускулите се свиват двойно на размерите си, при което движение го следват плътно сухожилията, а чрез тях се изместват и костите в пространството. Едни от най-здравите сухожилия се намират на крайниците, тъй като там има най-голямо натоварване.
При движение доста често се осъществява търкане между структурите на ОДА, ето защо самите сухожилия са обвити от капсули, които да предпазят от нежелани последици. Но не всички сухожилия имат такива.

Защо всъщност се възпаляват сухожилията?!
Най-често болестта се развива след голямо пренатоварване на една определена мускулна група. Като това може да стане по време на тренировка, при която извършваме многократно еднотипни движения. Но това може да се случи и не само при спортисти, а и при нетренирани хора, които извършват ежедневни процеси.
Също може да се наблюдава и хроничен тендовагинит, който се появява след травма на която не й е обърнато достатъчно внимание. Често този тип се проявява при спортисти, които активно натоварват горните крайници и се възпаляват сухожилията на лакътя, китката или пръстите, а понякога засяга и ходилата.

Всеки човек има различен организъм, ето защо е нормално тендовагинитът да протече по-различен начин при всеки.
Може да протече остро или да се превърне в хроничен.
Острият тендовагинит може да протече в три форми:
Първи лек стадий, при който с намесата на физиотерапия се елиминира.
Втори стадий – който може да доведе до сраствания на сухожилието и обвивката му.
Трети стадий – при който често е необходима и хирургическа намеса, поради честото наличие на гной.
Хроничният, както казахме се появява при натрупване на продължително натоварване и липсата на грижа към възстановителния процес.
Възможност за отключването на това заболяване е неправилната фиксация при счупване, появата на костни израстъци в близост до сухожилните влагалища и др.

Правило, което трябва да се спазва е да не се прилагат затоплящи процедури , защото ще увеличи възпалителната реакция и забавя оздравителният процес. Важно е също обездвижването на засегнатото място.