Спинална стеноза

           Същност и лечение при спинална стеноза Спиналната стеноза се получава, когато пространствата в гръбначния стълб се стесняват и създават натиск върху гръбначния мозък и нервните корени. Гръбначният мозък е сноп от нерви, който излиза от основата на мозъка и се спуска по центъра на гръбначния стълб. Нервните коренчета се разклоняват от гръбначния мозък. Стеснението обикновено се появява с течение на времето и включва една или повече области на гръбначния стълб:

1. Гръбначният канал, кухото пространство в центъра на всеки прешлен (кости в гръбначния стълб, които предпазват гръбначния мозък); гръбначният мозък и нервните корени преминават през гръбначния канал.

2. Каналите в основата или корените на нервите, разклоняващи се от гръбначния мозък.

3. Отворите между прешлените, през които нервите напускат гръбначния стълб и отиват към други части на тялото.

    При повечето хора симптомите се развиват и прогресират бавно за определен период от време, а някои хора може да нямат никакви симптоми. Те зависят от местоположението на стеснението в гръбначния стълб. Симптомите на спинална стеноза в долната част на гърба могат да включват:

1. Пареща болка или болка, която се разпространява надолу по задните части и в краката, която обикновено се влошава при изправяне или ходене и се подобрява при накланяне напред (флексия).

2. Изтръпване, мравучкане или спазми в краката и стъпалата. Те могат да станат по-изразени по време на стоене или ходене.

3. Слабост в краката и краката.

Симптомите на спинална стеноза на шията могат да включват:

1. Болки във врата.

2. Изтръпване или изтръпване, което се разпространява надолу по ръцете към дланите.

3. Слабост в целите горни крайници.

4. Ходенето, стоенето или разширяването на лумбалната област на гръбначния стълб може да доведе до влошаване на симптомите.

Седенето или флектирането на долната част на гърба или врата може да облекчи симптомите.

    Лечение на спинална стеноза:

Лекарите лекуват спиналната стеноза с различни възможности като нехирургично лечение, лекарства и хирургично лечение. Нехирургични лечения

1. Кинезитерапия за поддържане на движението на гръбначния стълб, укрепване на коремните и гръбните мускули и изграждане на издръжливост, като всичко това помага за стабилизиране на гръбначния стълб. Може да бъдете насърчени да опитате бавно прогресивна аеробна дейност, като плуване или използване на велотренажори. В допълнение, вашият физиотерапевт може да препоръча домашни упражнения.

2. Скоба, която да осигури известна опора. Този подход понякога се използва при хора със слаби коремни мускули или по-възрастни пациенти с възрастови промени на няколко нива на гръбначния стълб.

Допълнителни и алтернативни лечения, които могат да помогнат за облекчаване на болката.

    Някои примери включват:

Манипулиране на гръбначния стълб и близките тъкани и масаж на гръбните мускули. Акупунктура, която е китайска практика, която използва тънки игли, които могат да облекчат болката при някои пациенти.