Фемороацетабуларният импиджмънт, известен също като тазобедрен импиджмънт все повече се признава като често срещано състояние, характеризиращо се с болка в тазобедрената става при спортисти, юноши и възрастни. Представлява увреждане на ставния хрущял и може да доведе до остеоартрит на тазобедрената става, ако не се лекува. Пациентите в това състояние често съобщават за предно-външна болка в тазобедрената става. Обичайните утежняващи дейности включват продължително седене, накланяне напред, качване или слизане от кола и интензивно използване на колело. Използването на флексия, аддукция и вътрешна ротация на бедрото в легнало положение обикновено възпроизвежда болката. Рентгенография, артрография с магнитен резонанс потвърждават диагнозата. Болката може да се подобри с физиотерапия. Целите на терапията са да се подобри силата на долната част на гърба, бедрата и лакситета на ставните структури, като същевременно се намали болката. Упражнението трябва да бъде основната форма на лечение за тазобедреният импинджмънт. Част от възможното лечение са:

◦ Проприоцептивни упражнения – те помагат в заздравяването и стабилизирането на ставната капсула и лигаментните структури, по време на статични или динамични упражнения.

◦ Подобряване на обема на движение – при това състояние е ограничен.

◦ Мобилизация – това е мануална процедура, чиято цел е да намали болката в ставата и сковаността в лигаментните структури.

◦ Упражнения, за укрепване на мускулите стабилизатори в тялото – Те действат като корсет около тялото и са важни, тъй като всички други движения се генерират от тях.