Мазнините са съществена част от нашата диета и са важни за доброто здраве. Има различни видове мазнини, като някои мазнини са по-здравословни от други. За да сте сигурни, че сте здрави, е важно да ядете ненаситени мазнини в малки количества като част от балансирана диета. Когато се консумират в големи количества, всички мазнини, включително здравословните, могат да допринесат за увеличаване на теглото. Мазнините са с по-високо енергийно съдържание от всяко друго хранително вещество и така приемането на по-малко мазнини като цяло вероятно ще помогне при загуба на тегло. Яденето на по-малко наситени и трансмазнини може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Когато купувате продукти, проверявайте етикетите и избирайте разновидностите, които са с по-ниско съдържание на наситени и транс-мазнини и с по-високо съдържание на поли- и мононенаситени мазнини. Диета с ниско съдържание на наситени мазнини и трансмазнини, но включваща и умерени количества ненаситени мазнини, ще ви помогне да останете здрави.

1. Наситени мазнини Яденето на по-големи количества наситени мазнини е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания и високи нива на холестерол в кръвта. Тези мазнини обикновено са твърди при стайна температура и се намират в: Продукти на животинска основа: – Млечни храни – като масло, сметана, пълномаслено мляко и сирене – Месо – като мазни разфасовки говеждо, свинско и агнешко и пилешко (особено пилешка кожа), преработени меса като салам, Някои растителни продукти: Палмово масло Кокосов орех Кокосово мляко и сметана Маргарин за готвене Много произведени и пакетирани храни: Мазни дълбоко преработени храни (като картофен чипс, солени крекери) Дълбоко пържени храни с високо съдържание на мазнини (като горещ чипс, пица, хамбургери) Торти и мъфини с високо съдържание на мазнини Сладкиши и пайове (включително киш, тарти, рула с колбаси, пасти, кроасани) Сладки и солени бисквити

2. Ненаситени мазнини Ненаситените мазнини са важна част от здравословната диета. Тези мазнини помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и понижават нивата на холестерола (наред с други ползи за здравето), когато заменят наситените мазнини в диетата. Има два основни вида ненаситени мазнини: – Полиненаситени мазнини: омега-3 мазнини, които се намират в рибата, особено мазната риба омега-6 мазнини, които се намират в някои масла като шафраново и соево масло, заедно с някои ядки, включително бразилски орехи. – Мононенаситени мазнини: намират се в зехтин и рапично масло, авокадо и някои ядки, като кашу и бадеми. Гама от ядки с бадеми и по-малки зелени ядки с различни други ядки.

3. Транс мазнини Трансмазнините са ненаситени мазнини, които са преработени и в резултат се държат като наситени мазнини. Яденето на трансмазнини повишава нивата на „лошия“ холестерол и намалява нивата на „добрия“ холестерол в тялото, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Важно е да намалите количествата трансмазнини, които ядете, за да сте здрави. Трансмазнините се намират в много пакетирани храни, а също и в масло и някои маргарини. Използвайте етикетите на храните, за да сравнявате храни и да избирате тези с по-малко трансмазнини.

4. Холестерол Холестеролът е вид мазнина, намираща се в храната, но също и в нашата кръв. Холестеролът има много важни функции в тялото, но високите нива на грешен тип холестерол в кръвта увеличават риска от сърдечни заболявания. Някога се смяташе, че яденето на твърде много храни, съдържащи холестерол (като яйца) е основната хранителна причина за високи нива на холестерол в кръвта. Но сега знаем, че яденето на твърде много храни, съдържащи по-големи количества наситени и трансмазнини, е по-голям проблем и има много по-голямо влияние върху нивата на холестерола в кръвта.