Кинезиологията е научно изследване на движенията на човешкото тяло.
Това е допълнителна здравна наука, която често се използва в допълнение към физиотерапията, която се фокусира върху мускулно-скелетната система и определя защо определени части на тялото функционират неправилно.
  • Точно както храненето може да играе роля със справянето с определени здравословни състояния, така и упражненията.
  • Кинезитерапевтите работят напринципа, че движението е лекарство.
Кинезитерапията включва използването на упражнения за лечение на патология, постигане на фитнес цели или оптимизиране на ергономията за професионално здраве. Така че, ако имате работа със специфично състояние или дискомфорт, кинезитерапевтът може да ви покаже как да придобиете сила и мобилност, за да намалите или предотвратите болката.
Практикуващите тази професия са експерти в рехабилитационната физическа активност. Те обучават пациентите и разработват научнообосновани рехабилитационни програми, които се фокусират не само върху проблемната област, но и върху тялото като цяло. Тези програми вземат под внимание фактори като възраст, начин на живот и съпътстващи заболявания.
С помощта на кинезитерапевт трябва да можете да намалите болката и в някои случаи да се отървете напълно от нея.
Опитните специалисти могат да черпят от стотици потенциални упражнения, за да създадат програма за вас и вашите нужди.
От упражнения за стабилизиране на шийния отдел на гръбначния стълб до лентови изометрични екстензии на коленете за справяне с болката в коляното, има безкрайни комбинации за индивидуални проблеми.
Често състоянието на пациентите може да се подобри с помощта на прости средства, които можете да намерите в домашната фитнес зала.
Оборудването за рехабилитация може да включва гири, съпротивителни ленти и швейцарски и босу топки.
  • Целта на кинезитерапевта е да намали времето за заздравяване на физически наранявания и да повиши физическото представяне, като помага на хората да станат по-функционални и издръжливи.