Масажната терапия е една от най-старите познати здравни практики. Има богата история сред бременни и родилки. Може би сте наясно с ползите от редовния масаж, но знаете ли колко полезен е той по време на бременност?

1. Облекчава болките в гърба. Причината номер едно бременните жени да избират масаж е да получат облекчение от постоянните болки в гърба. Това е един от най-честите симптоми на бременността. Може да варира от горната, средната и долната част на гърба. Жените имат болежки от много ранна бременност, до раждането и след това.

2. Намалява стреса. Бременността е много стресиращ период. Трудно е да се справяте с променящите се хормони и постоянно променящия се образ на тялото.

3. Релаксация. Редовният масаж понижава възбудимостта на централната нервна система и регулира хормоните. Намалява хормона на стреса, известен като кортизол, и повишава както серотонина, така и допамина. Това ни помага да управляваме болката и да изпитваме удоволствие. Заедно тези хормонални промени осигуряват цялостно усещане за благополучие и релаксация.

4. Облекчава главоболие. Много бъдещи майки страдат от главоболие и мигрена. Те могат да бъдат свързани с хормони или да се развият от мускулно напрежение в областите на главата, шията и раменете. Тъй като коремът и гърдите растат в предната част на тялото по време на бременност, раменете са склонни да се изместят напред. Тази нова поза на тялото подлага околните мускулни групи под висок стрес.

5. Подобрява съня. Много жени се борят с недостатъчен сън по време на бременност. Ранните бързи хормони могат да причинят безсъние. Докато по-късно жените се борят да заспят поради дискомфорт от растящия им корем, крампи в краката, болки в гърба и много други.

6. Прави раждането по-лесно.

Проучванията показват, че бременните жени, които получават редовен масаж, съобщават за намалена болка по време на раждане и като цяло по-кратки раждания.

Техните бебета обикновено са по-здрави и е по-малко вероятно да се родят преждевременно или с поднормено тегло.

Масажната терапия, има за цел да ви направи бременността далеч по-лек и благоприятен период, като облекчава и нормализира последствията от драстичните физически, хормонални и психически промени във вашия организъм.