С напредването на възрастта нашите тела претърпяват голям брой физиологични промени.
  Някои от най-често срещаните включват загуба на мускулна сила и влошена координация, което от своя страна ни прави по-податливи на падания и последващи наранявания.
Физиотерапевтите са обучени да насочват внимателно и безопасно пациенти в напреднала възраст чрез поредица от упражнения, предназначени да им помогнат с техните специфични нужди.
  • Възможността да се упражняват у дома между физиотерапевтичните сесии дава на възрастните пациенти увереността, от която се нуждаят, за да поемат нещата в свои ръце и възстановява чувството за независимост, което е важно и за психическото състояние.
  • Физиотерапията може също да помогне на възрастните хора да подобрят сърдечно-съдовата циркулация и намаляване на кръвното налягане. Това от своя страна помага да се предпазят от развитие на сърдечно-съдови заболявания и минимизира заплахата от сърдечна недостатъчност.
  Възстановяването от злополука е един от основните предмети във физиотерапията.
  Възможно е пълно и ефективно възстановяване от повечето видове инциденти, като постепенно помага на пациентите да си възвърнат физическата сила и мобилност.
  • Упражненията, които се научават да практикуват във всяка сесия, също могат да помогнат много за предотвратяване на други падания и злополуки в бъдеще.