„Пищялна треска“ или “Shin splints”
Какво точно представлява, какви са причините за поява, как се лекува и как може да се избегне?

Медиално тибиален стрес синдром или още известен като “Shin splnt” е всеобхватен термин свързан с  болка, генерализирана в областта на подбедрицата. Може да се появи  под коляното- предната част на големия пищял или във вътрешната част на пищяла (медиално-тибиалната) . Можем да назовем тази травма като проклятие за много атлети. Потърпевши са професионално активно спортуващи- най-вече сред  бегачи и още тенисисти, футболисти и дори танцьори.
Особено засташени са начинаещите бегачи, които не градят тренировъчния си режим постепенно добавяйки малки разстояния, а грешката на закалените вече е, че изведнъж внасят колосални промени без да са наистина подготвени за тях. Рязко решават да бягат много дълги разстояния или сменят маратонките си с други, които са с различна пронация, на която ходилото не е свикнало. Например от ниски- почти равни с близо 0 см дроп на високи с 1 см или обратното. За това е важно когато се избират нови обувки за активен спорт-  да се изпробват с по-леки натоварвания.
Важно е да се отбележи, че не винаги болката в пищяла е непременно тибиален стрес синдром.
Има други състояния, които са с подобни симптоми като силна болка, но са придружени и с мравучкания, изтръпване и мускулна слабост. Това се случва, когато мускулите се „подуят“ и същевременно са затворени в стегната обвивка и създават налягане. Има специални техники за измерването на това налягане. Понякога от помощ е хирургична „декомпресия“.
Основни причини, които предизвикват “shin splint” са:
 • Свръхпронация
 • Неадекватен стречинг (преди, по време на тренировка)
 • Износени маратонки (над 300 км)
 • Дисбаланс в натоварването на двата крака- ако десният крак е водещ, той се натоварва повече и е по-предразположен към травми
Най-често се локализира на медиално-тибиалната област (вътрешната страна на  големия пищял). Антериорен “shin splint”(към външната част на крака) се получава поради дисбаланс в мускулите на подбедрицата- среща се предимно при начинаещи.
Как можем да си помогнем?
Експертите са на едно мнение, че когато става въпрос за  “shin splint” бягането и тежките натоварвания трябва да бъдат преустановени или значително намалени.
Следващата стъпкае поставянето на студен компрес на мястото, за да се ограичи възпалението. Системата работи с циркулираща ледена вода, която изравнява мускулната температура при възпаление, оток, разтежение, преумора.По този начин  тялото се подпомага като се увеличават обменните процеси, регенерацията на тъканите и рефлекторни процеси.
Препоръчителна е и стречинг терапия за прасеца. Ако травмата е засегнала медиалната страна на тибиата се правят упражнения за ахилесовото сухожилие, ако е засегната предната страна на пищяла се набляга на мускулите на прасеца- M. Soleus et M.Gastrocnemius.
 • Физиотерапията е друга неизменна част от оздравителния процес, особено в острата фаза на възпалението. Може да се комбинират ефектите на различни видове апаратура с други лечебни терапии. Това помага на тялото да се пребори с възпалителните процеси много по-бързо и регенерацията на тъкани също се ускорява значително.
Такива уреди са :
 • Нискочестотен магнит
 • Ултразвук
 • Текар терапия
 • Лазер
 • Криотерапия
 • Електростимулация
Когато възпалението е голямо и болката е нетърпима в началните фази на лечение освен студена терапия може да се приложи и „Кинезиотейпинг“, докато процесите поутихнат.
Както вече споменахме по-горе, много е важно обувките за спорт да се избират внимателно и да пасват напълно с нуждите на атлета и характеристиките на ходилото.
Когато се върнете към тренировките е много важно процеса да се случва порционално. Започва се с леки тренировки, къси разстояние и се добават по малко- не повече от 10-15% на седмица, защото може наново да се  инфламинира и тогава нещата се усложняват.
В Амарант ММ разполагаме с всичко необходимо, за да постигнем максимални резултати .
Доверете се на нашите специалисти, които ще се Ви съпътстват в целия оздравителен процес.  
Бъдете здрави приятели!