Футбола  е един от най-популярните спортове в целия свят. Милиони играчи по света играят играта професионално ,а също така и непрофесионално.
По-голямата част от футболните травми се случват неслучайно в долната част на човешкото тяло , а именно долните крайници. Футбола е много динамична игра и най-често травмите са вследствие на здрави единоборства или приземявания след отскок и др.  Възможните наранявания са доста разнообразни и варират от разтежения на мускули и сухожилия в областта на слабините и бедрата до изкълчване и по-сериозни травми на коленете и глезените.

Най-честите травми са в областта на :

ГЛЕЗЕНА

Най –често се получава травмиране на глезените при усукване или изкълчване. Най –честия механизъм при тази травма се получава , защото в повечето случай глезените се усукват навътре и се получава инверзионен тип травма  като най-честият лигамент ,които се травмира е ligamentum talofibulare. В зависимост от степента на изкълчване се наблюдава различни изменения в ставната капсула , ставни връзки и мускули.Най-честите симптоми са подуване (оток) , посиняване , болка , намален  Обем на движение. За предотвратяването на този тип травми се иползват различни средства – физиотерапия , активни упражнения за баланс ,мускулна сила и др. В големите отбори физиотерапевтите превенционално правят превръзки на играчите преди мач.Проучванията доказват ,че това намалява драстично риска от травми на глезена 2,6/1000.

КОЛЯНО

Едни от най-често срещаните травми на коляното са свързани с меките тъкани

Разкъсване на предни кръстни връзки (ACL)

Разкъсване на задни кръстни връзки (PCL)- по-рядко

Разкъсване на медиален и латерален колатерални лигаменти (MCL / LCL)

Тотална или частична лезия на менискус

По-голямата част от травмите в коляното са свързани с разкъсването на предните кръстни връзки около 50% . Също така често се наблюдава комбинация с разкъсване на предни кръстни връзки и менискус ( като понякога се наблюдава и разкъсване на страничен колатерален лигамент , така наречената „триада” ) . Най-честия механизъм на травмата е удар коляно в коляно , след отскок с посрещане на опората в комбинация с  ротация в долната част на подбедрицата. Също така футболистите страдат и от различни хронични заболявания като бурсити , тендинити на пателарното сухожилие или ретропателарна болка в областта на капачето.

Мускулни Травми

Мускулните травми са едни от най-честите травми срещани във футбола. Най-честитите травми са травмите на бедрото като са свързани с мускулни или сухожилни разтежения вследствие на рязко спиране , пренатоварване и мускулен дисбаланс. Точната диагноза е първата стъпка към изготвянето на плана на лечение на дадения спортист , за да се направи оценка за предстоящото му връщане към играта. Незабавното лечение обикновено следва принципа „PRICE” – P – защита или протекция , R – почивка , I – лед , C – компресия и E – елевация или повдигане на крайника. В зависимост от вида на мускулната травма се използват различни средства от физиотерапията като : рехабилитационни упражнения , физиотерапия и постепенна тренировъчна терапия за възстановяване на увредената структура. Подобрява се координацията и проприорецепцията в дадената област ,за да се нормализират моделите на движение.

Травми в областта на подбедрицата – една от най-честите остри травми във футбола е в областта на подбедрицата като е свързана с директен удар. Тази травма е болезнена , защото периостът (надкостницата ) на големият пищял е силно инервиран и кръвоснабден. При хронични травми може да се наблюдава болки в долната 1/3 на подбедрицата така наречената стрес фрактура , която се диагностицира с определени тестове. Честотата на спринтовете , спиранията , смяна на посоката и динамиката във футбола натоварват в голяма степен мускулите в задната част на подбедрицата което е предпоставка за такъв тип травми ,а също така могат и да засегнат мускулните влакна на прасеца.