Мигрената представлява пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата. Тя често е придружена от гадене, повръщане и изключителна чувствителност към светлина и звуци. Мигренозните пристъпи могат да траят от няколко часа до няколко дни и болката може да бъде толкова тежка, че да пречи на обичайните ви дейности.
Причината за мигрена е неизвестна, но тя включва внезапни контракции и след това разпространението на кръвоносни съдове в мозъка.
Един от консервативните методи за лечение и положително повлияване на симптомите на мигрена е приложението на нискочестотно магнитно поле.
Магнитните индуктори създават магнитно поле,което води до стимулиране на кръвообращението. Това отпуска артериите и кръвоносните съдове и намалява напрежението във врата и главата.
Когато се прилага за пациенти хронично страдащи от мигрена, терапията увеличава проводимите способности между невронните пътища на мозъка, където стимулацията оказва влияние върху нивата на серотонин и мелатонин хормони. Повишаването на наличието на тези вещества, за които е известно, че са естествени болкоуспокояващи, може да помогне за предотвратяване  на настъпването на мигрена или поне да намали интензивността на болката.