Кинезиотейпът

Kinesio tape е еластичен тейп, който притежава надлъжна разтегливост и се използва както за терапевтични цели, така и да подобряване представянето на спортисти.

Направен е от памук върху еластични полимерни фибри и има същата еластичност както кожата.

Кинезиотейпът предоставя невро-сензорен отговор, така че не се усеща болка, което пък от своя страна подпомага активацията на невромускулния отговор и дейността на мускулите.

В спорта може да облекчи мускулната контракция или пък да я засили.

Кинезиотейпът чрез залепването си за кожата и еластичността, която притежава  „повдига“ кожата, което увеличава пространството отдолу и улеснява движението на лимфата и кръвта.

Лимфната система обхваща цялото тяло и тя е тази, която придвижва течностите от и към дадено място.

Тя е разположена точно под кожа.

Когато залепите кинезиотейп върху кожата си, той влияе на движението на течностите чрез лимфната система и ако има отток, той бива разнесен. Повишения лимфен дренаж ускорява възстановяването на тъканите.

Кинезиотейпът може да се носи навсякъде: докато спите, под душа, в басейна, на тренировка, на състезание, на плажа, на работа, така че разполагате с 24 часова 7 дни в седмицата терапия.

Кинезиотейпът се слага веднага щом се усети болка.

Може да залепите кинезиотейпът почти навсякъде.

Най-добре е да се обърнете за помощ към физиотерапевт, рехабилитатор, кинезитерапевт или лекар-физиотерапевт запознат с кинезиотейпингът.

Кинезио лентата е холистичен, нелекарствен терапевтичен метод, основан на собствените лечебни процеси на организма.

Намира приложение при различни физически проблеми, като нарушения в коленете, раменете, гърба и кръста; тенис лакът; навяхвания на глезена; синдром на карпалния тунел; плантарен фасциит; травми на ротаторния маншон и други.

Трудно е да се повярва, че една лента от памучен плат може да осигури структурна подкрепа на ставите и мускулите, без да ограничава здравословния диапазон на движение, коригира неправилна мускулна функция, чрез осигуряване на невросензорни обратна връзка по време на движение,облекчава болката от остри травми и хронични заболявания,намалява подуването и възпалението, чрез засилен лимфен дренаж,ускорява възстановяването, чрез подобряване на притока на кръв към засегнатите тъкани.

Освен това предотвратява пренатоварването и свиването на работещите мускули,ускорява възстановяването от интензивни физически упражнения,възстановява нормалната работа на травмиран мускул,увеличава мускулния тонус на ранени или неврологично забавени мускули,забавя умората и подобрява издръжливостта чрез повишаване на мускулния „замах“.

Преди повече от 40 години японският хиропрактик и кинезитерапевт, д-р Кензо Касе, решава да оптимизира своята терапия при лечение на травми и остри и хронични заболявания.

Убеден, че кожата е не само външна граница на организма, но и най-големият рефлекторен орган на тялото и, че мускулите могат да спомогнат за оздравяването и регенерирането на организма, той създава материал – висококачествен памук със 100% медицински клас акрилно лепило.

Новата лента е с дебелината, теглото и гъвкавостта на кожата.

Лепилото не се прилага равномерно по лентата, а през еднакви интервали, върху които няма лепило (S-форма), което позволява „дишането“ и циркулацията на въздуха и потта.

Новата разработка е наречена „кинезио лента“, тъй като принципите на кинезиологията (наука, която изучава структурата и функцията на мускулите) са приложени при разработването и тестването на техники за прилагането на лентата.