Мускулите са по-силни във фазата на удължаване (ексцентрична), фазата на тяхното движение, в сравнение с фазата на скъсяване (концентрична).

Тренирането на ексцентрична фаза има силна научна подкрепа, като най-важното е увеличаване на общата сила и хипертрофията. Тъй като много травми възникват по време на ексцентрична контракция на мускула, ексцентричното натоварване също може значително да намали риска от наранявания за елитни спортисти, както и за клиенти, които имат нужда от рехабилитация. Доказано е също, че ексцентричните тренировки трансформират мускулите в по-бърз фенотип. Освен това упражненията с помощта на устройства с маховик като Kbox4 показват по-висока степен на мускулна активация и ефект от тренировката.

Защо да избера тренировка с Kbox4?

При редовните силови тренировки с тежести натоварването в ексцентричната фаза е ограничено до това колко може да вдигне по-слабата концентрична фаза. В резултат на това ексцентричната фаза рядко се натоварва до максимум и тренировката губи ефективност.

Тренировката с фокус върху ексцентричната фаза се нарича ексцентрична или негативна тренировка.

Ексцентрично претоварване се получава, когато ексцентричната сила е по-голяма от максималната концентрична сила.За да достигнете максималната си сила в ексцентричната фаза, трябва да приложите някакъв метод, за да получите ексцентрично претоварване.При традиционните силови тренировки с тежести постигането на ексцентрично претоварване е предизвикателство, както от практическа, така и от гледна точка на безопасността. Традиционно прилаганите методи включват:Помощ от тренировъчни партньори с повдигане отвъд вашия максимум в концентричната фаза, както и за контролиране на движението ви в ексцентрична фаза. Тези методи често отнемат време и имат висок риск от нараняване.Използване на определени машини, например уреда за мускулите разгъвачи на краката чрез използване на двата крака при движението нагоре и само единия крак надолу, което не е много функционално движение.„Читинг“ с помощта на спомагателен мускул в концентричната фаза, но често получавате по-малко ефективност в концентричната фаза и също така увеличава риска от нараняване.С използването на kbox4, ексцентричното натоварване и тежкото ексцентрично претоварване никога не са били по-лесни или по-безопасни.С помощта на kbox4 можете да използвате нашите методи за извършване на ексцентрично натоварване с претоварване без помощ, а също и без рисковете, свързани с традиционните методи.С добавената  безжична система за обратна връзка kmeter можете лесно да измервате ексцентричната мощност и претоварването.

Увеличете ефективността на своите тренировки с многофункционалното устройство kbox4.

Ние вярваме, че ще ви направим по-силни!

Запазете час за тренировка при Николай Костадинов на https://amarant.bg/ или се обадете на тел: 0879 55 23 99.