Всеки понякога се разболява.

Някои хора се разболяват по-често от други.

Някои заболявания са само ограничаващи и не изискват нищо повече от почивка.

Някои с хронични заболявания изискват лекарства за по-дълъг период или през целия си живот.

Алергични реакции : лекарствата имат ползи и рискове; може да лекуват или предотвратяват заболявания и болести, но също така може и да доведът до различни странични ефекти, включително алергии.

През повечето време лекарствата правят живота ни по-добър.

Те намаляват болките  , борят инфекциите и контролират проблеми като високо кръвно налягане или диабет .

Но понякога лекарствата могат също да причинят проблеми, нежелани реакции, които са така наречените нежелани лекарствени реакции.

Алергичните реакции включват по-малко от 10% от всички нежелани лекарствени реакции.

Не се появява в първия случай, че лекарството се консумира, но настъпва на втория или следващия път, когато се приема лекарството.

Ако се появи алергична реакция при първото поемане на лекарството, много вероятно е засегнатото лице да е приемало лекарството при предишен случай, без да го е познавало.

Това не е необичайно, тъй като много пациенти не знаят имената на лекарствата, които приемат.

Когато тялото е изложено на дадено вещество за първи път, имунната система го разпознава като чуждo и реагира на него чрез продуциране на антитела.

В случай на алергични реакции към лекарства се произвеждат и съхраняват антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE). Когато тялото отново е изложено на лекарството, IgE реагира на него и стимулира клетките на организма да произвежда химикали, наречени медиатори, например хистамин, които действат върху органите, което води до признаци на алергична реакция.

Най-често използваните лекарства, които са причинители на алергични реакции, са антибиотиците като пеницилин, сулфа съединения; болкоуспокояващи (аналгетици) като аспирин; нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), напр. индометацин, ибупрофен; и лекарства против епилепсия като фенитоин.

Някои рискови фактори увеличават вероятността от алергична реакция към лекарството.

Те включват фамилна анамнеза за алергии или астма; алергии към определени храни, например яйца, морски дарове; големи дози лекарства; и приложението на лекарства чрез инжекции.

Следните са някои нежелани лекарствени реакции, които може да забележите: те варират от лек кожен обрив или неправилно оформени отоци, които са сърбящи, повишени и леко червеникави, тежко гадене и повръщане, диария, запек, объркване, затруднено дишане, и подуване на гърлото.

Лечението на леки (локализирани реакции) включва спиране на лекарството, което е причинило алергичната реакция и приемането на антихистаминови лекарства, които могат да се консумират перорално или да се прилагат локално. Могат да се предпишат алтернативи на лекарството, което е причинило алергичната реакция.

Ако алергичната реакция е умерена (включва по-големи участъци от тялото), пероралните кортикостероиди или блокерите на хистамина ще бъдат предписани в допълнение към тази на мерките за леки реакции.

Тежките алергични реакции изискват хоспитализация.

Много е трудно да се предотвратят алергичните реакции към лекарства.

Това се усложнява от факта, че много пациенти не знаят какви лекарства приемат.

В допълнение, много хора приемат традиционни и допълващи лекарства, чийто състав не е известен.

Колкото повече лекарства приема човек, толкова по-голяма е вероятността от алергична реакция към лекарства.