Травмите върху човешкият организъм водят до голям брой увреждания. В зависимост от степента на увреда, локалицазия и засягането на тъканите биват: контузии, натъртвания, навяхвания, изкълчвания и други фрактури.

Масажът при натъртване

Всеки един от нас се е удрял на тъп предмет или на някой ъгъл, в резултат на което се уверждат дълбоко разположените слоеве на тъканите, като не се наблюдават разкъсвания. Получават се подкожни кръвоизливи, така познатите на нас сини(хематоми).  В началото кожата се зачервява, след това посинява, преобразява се в зелено, а след това в жълто и постепенно избледнява.

Понякога пристътва оток, болка, които водят до смутена двигателна активност и щадене на крайника по време на движение.

За подобряване на засегнатото място е необходимо да се извърват криотерапия и масаж.

Чрез масажа, ние намаляваме отока и болката. Въздействаме на функцията на мястото, подобряваме кръвообръщението и трофиката, а също повлияваме за повишаваме на обема на движение в съответния крайник.

След отшумяване на острите явления, което е около 3-4 ден се започва с лечебните процедури. Може да се съчетае в края на процедурата и ултразвук – като това е в по-късният възтановителен период.

 МАСАЖ ПРИ НАВЯХВАНЕ

Това представлява травма, при която се разглеждат временно разместване на ставните повърхности т.е. преминаване границите на тяхната нормална подвижност, при което капсулата и връзките се разтягат.

Лечението, при тях е покой, без натоварване на крайника, криотерапия и масаж, рехабилитация.

Чрез дейстивто на мануалната терапия разнасяме патологичните отлагания в околоставното и вътреставното пространство, релаксират се мускулите, които поемат по-голямата част от тежестта на тялото, подобрява се трофиката, а също и функционалното въздействие.

Противопоказен е масажа при лакътна става, а понякога и при коленна.

В съчетание с масажа и останалите средтства се извършват  пасивни, активни движения, механотерапия и подводна гимнастика.

Не бива да се подценява дори и най-малката травма.

Малките неща имат ключово значение, така че недейте да пренебрегвате тялото си.