Болката се счита за хронична, ако продължи повече от три месеца и надхвърли естествения лечебен процес на тялото. Хроничната болка в кръста често включва проблем с диска, проблем със ставите и/или раздразнено коренче на нерв. Причинителите често са:
1. Лумбална дискова херния. Подобният на желе център на лумбалния диск може да пробие здравия външен слой и да раздразни близкото нервно коренче. Хернираната част на диска е пълна с протеини, които причиняват възпаление, когато достигнат корен на нерв, а възпалението, както и притискането на нерва, причиняват болка в корена му. Стената на диска също е богато снабдена с нервни влакна и разкъсване може да причини силна болка.
2. Дисфункция на фасетната става. Има две фасетни стави зад всеки диск във всеки сегмент на движение в лумбалният гръбнак. Тези стави имат хрущял между костите и са заобиколени от капсулен лигамент, който е богато инервиран от нерви. Тези стави могат да бъдат болезнени сами по себе си или в комбинация с болка в диска.
3. Гръбначна стеноза. Това състояние причинява болка чрез стесняване на гръбначния канал, където се намират нервните коренчета. Стеснението може да бъде централно, формално или и двете и може да бъде на едно ниво или на няколко нива в долната част на гърба.
4. Остеоартрит. Това състояние е резултат от износване на диска и фасетните стави. Причинява болка, възпаление, нестабилност и стеноза в различна степен и може да се появи на едно или няколко нива на долната част на гръбначния стълб. Остеоартритът на гръбначния стълб е свързан със стареенето и бавно прогресира. Нарича се още спондилоза или дегенеративно ставно заболяване.
5. Компресионна фрактура. Фрактура, която възниква в цилиндричния прешлен, при която костта по същество се свива сама по себе си, може да причини внезапна болка. Този тип фрактури са най-чести поради слаби кости, като например от остеопороза, и са по-чести при по-възрастните хора. Краткосрочните и дългосрочните цели на физическата терапия за болки в гърба обикновено включват следното: – Намалете болезнените симптоми в долната част на гърба и/или крака – Подобрете функцията на кръста, за да понасяте ежедневните дейности възможно най-независимо – Увеличете гъвкавостта на гръбначния стълб и подобрете обхвата му на движение.
Формулиране на програма за поддържане, за да се предотврати повторна поява на проблема. Също така лечебните масажни процедури, активната кинезитерапия и физиотерапията са отлично средство за предотвратяването на проблема.