Въглехидратите са основният източник на енергия за тялото. Те се съдържат главно в растителните храни. Срещат се и в млечните продукти под формата на млечна захар, наречена лактоза. Храните с високо съдържание на въглехидрати включват хляб, тестени изделия, боб, картофи, ориз и зърнени храни. Въглехидратите играят няколко роли в живите организми, включително осигуряването на енергия. Те се разделят на две групи: Прости и сложни въглехидрати Монозахаридите и дизахаридите са прости въглехидрати, а полизахаридите са сложни въглехидрати. Простите въглехидрати са захари. Те се състоят само от една или две молекули. Те осигуряват бърз източник на енергия, но човек скоро отново се чувства гладен. Примерите включват бял хляб, захари и бонбони. Сложните въглехидрати се състоят от дълги вериги от захарни молекули. Това включва пълнозърнести храни и храни, които съдържат фибри. Примерите включват плодове, зеленчуци, боб и пълнозърнести тестени изделия. Сложните въглехидрати карат човек да се чувства сит по-дълго и имат повече ползи за здравето от простите въглехидрати, тъй като съдържат повече витамини, минерали и фибри. Въглехидрати свързани ли са със затлъстяването? Някои твърдят, че глобалното нарастване на затлъстяването е свързано с високия прием на въглехидрати. Редица фактори обаче допринасят за нарастващите нива на затлъстяване, включително доверен източник:
1. По-ниски нива на физическа активност
2. По-голяма наличност на ултрапреработена храна или „нездравословна храна“
3. Липса на достъп до достъпни пресни продукти
4. Големи порции, които увеличават приема на калории на човек
5. По-малко часове сън
6. Генетични фактори
7. Стрес и емоционални фактори Могат ли въглехидратите да доведат до диабет? След хранене тялото разгражда въглехидратите до глюкоза, което води до повишаване на нивата на кръвната захар. Това кара панкреаса да произвежда инсулин, хормон, който позволява на клетките на тялото да използват тази захар за енергия или съхранение. С течение на времето повтарящите се пикове в нивата на кръвната захар могат да увредят клетките, които произвеждат инсулин, като ги изтощават. В крайна сметка тялото може да спре да произвежда инсулин или може да не е в състояние да го използва правилно. Това е известно като инсулинова резистентност. Яденето само на въглехидрати или захари не причинява диабет. Въглехидратите са важен източник на хранителни вещества в повечето диети. Хората могат да намалят риска от инсулинова резистентност, като ядат здравословни въглехидрати, поддържат добри навици за сън и правят редовни упражнения. Здравословните въглехидрати включват плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и някои зърнени храни. Тези храни съдържат основни витамини, минерали, фибри и ключови фитонутриенти. Спазването на добре балансирана диета, която включва непреработени въглехидрати и получаването на достатъчно сън и физическа активност, е по-вероятно да доведе до добро здраве и здравословно телесно тегло, отколкото фокусирането върху или елиминирането на определено хранително вещество.