Мускулната тъкан е около 40% от масата на човешкото тяло.
Тя участва в опорно двигателната система и благодарение на нея, се осъществява движението на тялото, вътрешните органи, кръвоносните съдове и сърцето.
В действителност мускулът е много важен и сложен орган, който се състои от множество клетки.
Днес основно внимание обръщаме на напречно-набраздената мускулатура, иначе казано тази, която натоварваме ежедневно, по време на тренировка и контролираме съзнателно.
Напречната-мускулатура изгражда скелетните мускули, като те се състоят от множество дълги много ядрени клетки, като самите ядра са разположени в периферията.
Волевите мускули са напречно-набраздени, тъй като те извършват бързи, мощни и в кратък период от време съкращения.
За техният бърз отговор е необходима енергия, която те си набавят чрез хранителните вещества, който ние поднасяме на тялото си.
Когато тренираме изразходваме мускулната енергия, която сме поели и ги оставаме в недостиг на резерви.
Освен това, от самото натоварване мускулът става скован и уголемен, защото в него се разполага повече кръв от обикновено.
Мускулът не е предразположен да обработва толкова много кръв, а в същото време се отделя млечна кислелина, която е отпаден продукт и се появява мускулната треска. Преди и след всяко едно физическо занимание е задължително, да подготвим тялото си за активности, като го затоплим и предпазим от увреждания, и травми. Доста често самата болка и дискомфорт, който усещаме е всъщност от мускулите.
Когато натоварването им е в повече, те се схващат, водят и до неприятни спазми, задържат разнообразие от отпадни продукти, които не могат да изхвърлят.
В края на тренировката препоръчително разтягане, то ви носи само едно добро физическо състояние и повишаване на настроението.
Чрез него, ние запазваме гъвкавостта на тялото си.
Научаваме го да увеличава обемът на движение в някой от движенията, подобрява се нормалното кръвообращение след натоварване и се редуцират отпадните продукти и натоварените мускули.
Научаваме се да владеем тялото си по-добре. Когато осъзнаем, че има разлика в гъвкавостта в мускулните групи на различните крайници, работим върху тези които са по-схванати. По време на разтягане е важно да дишаме, тъй като това подобрява получаването на кислород в мускула.
Разтягането преди загрявка, може да доведе до травмиране. Необходимо е да се задържа по 15-30 секунди във всяка една стреч позиция.
Обичайте тялото си и не го лишавайте от нищо, защото въпреки, че ви отнема време да загрявате, тренирате и разтягате, ви дава много повече.