Ежедневният прием на протеини играе роля в поддържането на вашите клетки в добра форма и трябва да бъде част от ежедневния ви план за поддържане на добро функционално състояние на организма. Протеинът е важен градивен елемент на костите, мускулите, хрущялите и кожата. Всъщност косата и ноктите ви се състоят предимно от протеини. Неговата роля в нашето тяло е:
1. Развитие на мускулите Богатата на протеини диета помага за изграждането на мускули в нашето тяло, което е важен аспект от изграждането на тялото. Подпомага изграждането на сухожилия, връзки и други тъкани, които помагат за поддържане на здрава мускулна маса. Също така помага за възстановяване на увредените мускули, за да станат отново по-силни. Говеждото е един от най-богатите източници на протеини, цинк, желязо и фолиева киселина. Това е много добро за растежа на мускулите. Пилешките гърди се ядат от почти всеки бодибилдър и доставят повече протеини от всеки друг вариант.
2. Подпомагане на костният метаболизъм. Помага за увеличаване на абсорбцията на калций и магнезий в нашето тяло, като по този начин увеличава здравината на костите ни. Той също така помага при зарастване на костни фрактури и дори остеопороза, които го смятат за много вредно заболяване на костите.
3. Предотвратяване на заболявания, свързани със сърцето. Много изследвания доказват, че протеините помагат за предотвратяване на високо кръвно налягане, което допълнително помага за подобряване на здравето на сърцето. Той също така намалява нивата на холестерола, ако преминете от богата на въглехидрати диета към богата на протеини диета. Той контролира затлъстяването и по този начин предотвратява заболявания, свързани със сърцето. Бадемите и орехите помагат в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.
4. Контролиране на кръвната захар. Инсулинът е хормон, който помага за поддържане на нивото на кръвната захар. Протеините изискват много по-малко количество инсулин, докато въглехидратите изискват по-голямо количество инсулин. По този начин богатата на протеини диета използва много по-малко инсулин и помага за контрола на нивото на захарта. Следователно богатата на протеини диета е добра за пациенти с диабет.
5. Подпомага здравето на невроните в мозъка Проучванията показват, че протеините помагат за засилване на здравите мозъчни функции и следователно насърчават ученето и запомнянето. Всъщност протеините помагат за формирането на мозъчни неврони. Кои храни са богати на протеини? * Животинските продукти (като пилешко, говеждо или рибни и млечни продукти) имат всички основни аминокиселини и са известни като „пълноценен“ протеин. * Соевите продукти, киноата и семената на амарант (консумирани в Азия и Средиземноморието), също имат всички основни аминокиселини. * Растителните протеини (боб, леща, ядки и пълнозърнести храни) обикновено нямат поне една от основните аминокиселини и се считат за „непълни“ протеини.