Какво представлява замръзналото рамо?
Наричано още адхезивен капсулит, е болезнено състояние, при което движението на рамото е ограничено. Замръзналото рамо възниква, когато здравата съединителна тъкан около раменната става (наречена капсула на раменната става) стане дебела, твърда и се възпали. Ставната капсула съдържа връзките, които прикрепят горната част на костта на горната част на ръката [главата на раменната кост] към раменната ямка [гленоида], здраво задържайки ставата на място. Състоянието се нарича „замръзнало“ рамо, защото колкото повече болка се усеща, толкова по-малка е вероятността рамото да бъде използвано. Липсата на употреба кара раменната капсула да се удебели и да намали своята еластичност, което прави рамото още по-трудно за движение – то е „замръзнало“ в позицията си. Какви са признаците и симптомите на замръзналото рамо? Симптомите на замръзналото рамо се разделят на три етапа:
1. Етап на „замразяване“: На този етап рамото става схванато и е болезнено при движение. Болката бавно се увеличава. Може да се влоши през нощта. Неспособността за движение на рамото се увеличава. Този етап продължава от 6 седмици до 9 месеца.
2. Етап на „ цялостно замръзване“: На този етап болката може да намалее, но рамото остава схванато. Това прави по-трудно изпълнението на ежедневните задачи и дейности. Този етап продължава от 2 до 6 месеца.
3. Етап на „размразяване“ (възстановяване): На този етап болката намалява и способността за движение на рамото бавно се подобрява. Пълно или почти пълно възстановяване настъпва при възвръщане на нормалната сила и движение. Етапът продължава от 6 месеца до 2 години.
Какви са леченията за замръзнало рамо? Лечението обикновено включва методи за облекчаване на болката до преминаване на началната фаза. Ако проблемът продължава, може да е необходима терапия и операция, за да се възвърне движението, ако не се върне от само себе си. Възможните терапевтични средства са:
1. Физиотерапия. Упражнения за разтягане и увеличаване обема на движение, преподавани от физиотерапевт.
2. Топли и студени компреси. Те помагат за намаляване на болката и подуването.
3. Кинезитерапия. Целенасочените упражнения за рамене за насърчаване на движението, упражненията за укрепване на мускулатурата в областта на работо могат да помогнат за подобряване на движението на ръката и овладяването болката.