Здравейте приятели, навярно сме се чудили поне веднъж : Защо това възпаление на лакътните сухожилия се нарича  „Тенис лакът“ и дали се явява само при тях ?

Е можем да Ви уверим, че не се получава само при тях. Тенис лакътя се нарича още възпаление на латералният епикондилит. По-често е срещано при мъжкият пол след 40годишна възраст, а не при женския заради силовата разлика.

Получава се освен при спортисти занимаващи се с тенис, а също и при борба, атлети,  в работна обстановка, а дори и при ежедневни дейности.

Лакътната патология, представлява пренапрежение на лакътния комплекс и сухожилия, и по-точно на екстензорната група на горен крайник. Тя подпомага повдигането на китката нагоре и повечето захвати, които извършваме ежедневно.

Ежедневни минируптури, които оказват прекономерен и ножичен стрес върху сухожилията, мускулите и движенията необходими сила, издръжливост, координация и равновесие.

Колкото по-дълготрайно е напрежението, толкова по-тежка е степента на увреда, а и възпалението става по-проблемно.

Разглеждат се два типа епикондилит: медиален и латерален.

Симптоматиката за различаване на това възпаление е :

  • Болка в лакътната става

  • Дискомфорт при повдигане на китката нагоре

  • Болка в предмишницата

  • При някой пациенти се наблюдава лек оток на мястото

Често хората не обръщат огромно внимание, при наличие на болка в ръката или пък китката. Благодарение на този изграден навик е съвсем възможно да изпуснем периода на лечение в остър стадии и да премине в хроничен. А както добре знаем е доста трудно, човек да се отърве от едно хронично възпаление или заболяване.

За да се въздейства ефективно на заболяването е необходим комплексен метод, а не този в домашни условия, който за момент прикрива негативните симптоми за няколко дни.

Разликата с останалите ставни патологии, а дори и от „голф лакът“ е, че може да се правят процедури по време на острата фаза.

Процедурите навярно са малко на брой, като електростимулация тип диадинамометрия. Те въздействат обезболяващо и повишават хиперемията на кожата, тоест действат на вазодилатацията, което помага за разширяването и образуването на повече капиляри. Кръвоотока и лимфата се забързват, което увеличава регенериращият процес.

След редуцирането на възпалителният ефект, възможните процедури се разширяват значително : прилага се масаж, криотерапия, ултразвук и др.

Чрез масажа се повишават значително обезболяващите естествени хормони и се снема напрежението на хипертоничните мускули, а слабата мускулатура се подсилва. Криотерапията отново подпомага за хиперемията, която в по-късен период от време се проявява. Подпомага на тялото да отпусне травмираната мускулатура и да тонизира цялата околоставна мускулатура.

Физиотерапевтичните и мануални процедури снемат значително възпалението и отока, а също така подобряват подвижността и увеличават обема движението в Лакътна и Киткената става.

Препоръчително е в острата фаза на възпаление ръката да се щади от движенията, да се причинява допълнително напрежение и да не се поставят загряващи компреси.

След отшумяването на едема се извършват лечебни упражнения, които са комбинирани с останалата част от комплексното лечение.

Те подпомагат на човек да извършва пълноценни движения и да се избягват заместителните. Изгражда се мускулият навик наново за правилните движения, чрез което се предпазва от бъдещи травми или повтаряне на същата.

В по-голям процент от заболяването прогнозата е добра.

Но, ако консервативното лечение не помогне, е възможно да се прибегне към оперативно лечение.