В днешното общество голяма част от хората се занимават с някакъв спорт. В резултат, нерядко непрофесионалистите се претоварват с упражнения с висока интензивност или дълги периоди на упражнения с лоша стойка, вследствие на което могат да възникнат наранявания на меките тъкани, като мускули, връзки и сухожилия.
      Тъй като спортните наранявания намаляват функцията на меките тъкани и увеличават болката, те могат да имат отрицателно въздействие върху поддържането на оптимална кондиция. Ето защо рехабилитацията след спортна травма е от решаващо значение.
     В практиката съществуват различни интервенции, които подпомагат процеса на заздравяване. Те включват електроакупунктура, екстракорпорална терапия с ударни вълни, хипербарна кислородна терапия, лазерна терапия, пролотерапия и криотерапия на цялото тяло. Много от тези методи обаче изискват скъпо оборудване и тяхната ефективност все още е спорна.
    Напоследък инструментално-асистираната мобилизация на меките тъкани (IASTM), известна още като ергон терапия, привлича все по-голямо внимание.
IASTM е техника, която включва използване на инструменти за справяне с увреждания, свързани с мускулно-скелетната патология, и подпомагане заздравяването на меките тъкани. Когато се приложи стимул към увредената мека тъкан с помощта на инструмент, активността и броят на фибробластите се увеличават, заедно с фибронектина, чрез локализирано възпаление, което след това улеснява синтеза и преструктурирането на колагена, който е един от протеините, които изграждат извънклетъчните матрица.
   Резултатите от множество проучвания показват факта, че ергон терапията е ефективна при:
  •     лечението и рехабилитацията на спортисти и обикновени хора със спортни травми, като подпомага за ускоряване на заздравяването след нараняване и успешното връщане към спорта или ежедневните дейности.
                 Целта на настоящото проучване е да предостави информация за теретичната основа на ергон терапията, нейното практическо приожение и клиничните ѝ ефекти.
 Ергон терапия – дефиниция и специфики
          Ергон техниката е иновативен лечебен метод за мобилизиране на меките тъкани на тялото с използване на специални инструменти от неръждаема стомана. Известна още под името инструментална мобилизация на меките тъкани, ергон техниката може да се дефинира като „квалифицирана интервенция, която включва използването на специализирани инструменти за манипулиране на кожата, миофасцията, мускулите и сухожилията чрез различни техники за директен компресионен удар“.
           С прилагането на тази техника се цели:
  • отстраняване на отоци и хематоми;
  • подобряване на кръвообращението и лимфната циркулация;
  • намаляване на мускулния тонус и спазъм (мускулна релаксация-тригерни точки);
  • подравняване на наранените тъкани за по-добро заздравяване;
  • увеличаване на обхвата на движение в ставите;
  • ускоряване на заздравяването чрез повишаване на клетъчната активност;
  • намаляване на болката