Видове ставни травматични увреждания

 

Прекъснатите свързвания на костите се наричат стави или още казано свързвания. Те създават едно добро условие за подвижност във всички равнини на човешкото тяло. Ставите се разделят на прости ( свързват две кости) и сложни (свързват три или повече кости).

Задължителните елементи на една става са: ставният хрущял, ставни повърхности, ставна капсула и ставна кухина. В помощ на движенията и подсилване има връзки, менискуси и дискове.

Контрактурите и травмите, които се получават в ставите са едни от най-сложни и не толкова сложни, колкото болезнени и ограничаващи обема на движение.  Както знаем всяка става си има определен възможен обем на движение в една равнина, която се измерва в градуси. При наличие на болка, тази подвижност значително намалява, понякога се появява оток, температура около ставните цепки и промяна на сетивността и самата кожа.

Наличието на  болковите бариери, които са стрелкащи и дълбоки, могат да предизвикат и мускулен гард на около ставните мускули, спазми

Една подобна травма, въздейства и на психиката, при което съответните движения на ставата спират да се използват, поради страх от предстоящата болка.

Ставните травми се делят на Дисторзио-навяхване, и Луксации-изкълчвания.

Навяхванията или така наречените дисторзии се разглеждат най-често в глезената става. Често се получава, при внезапно извиване на стъпалото във външна или вътрешната страна на ходилото, което може да доведе до разтягане или разкъсване на връзки. Проявява се остра болка, оток, куцане и кръвоизливи(синини).

При тях се правят стягаща превръзка или гипсов ботуш.

До 24 часа след травмата се прави охлаждащ компрес (криотерапия) за 5 мин няколко пъти, поставя се имобилизация, превръзка,шина, гипс в продължение на 7 до 10 дни.

След премахване на шината или гипса, пациентът започва активна Кинезитерапия в която се включват упражнения за увеличаване на обема на движение, оточен масаж за премахване на задръжните вещества и физиотерапия.

Луксации или още изкълчвания – това представлява трайно разместване на ставните повърхности, което може да е придружено с разкъсване на ставната капсула и излизането на едната кост от нея. Могат да са частични или пълни.

В зависимост от механизмът,  при които се получават могат да бъдат при падания, ставни изкълчвания, при катастрофи, спорт и ежедневието, при невнимание.  Получават се кръвоизливи и оток в околоставните тъкани.

Най-често разглежданите луксации са в раменната става и то предна луксация, наблюдава се задна и хронична.

При предната луксация самата глава на раменната кост излиза пред ставата, а при задната зад нея. Причината за тези травми са падания, резки усукващи движения, ПТП и много други.

Характеризира се с болка, оток, деформация, невъзможност за активни движения.

Луксациите се повлияват чрез репозиция на ставата. След това се поставя имобилизация в продължение на 25-35 дни. След премахването й се прилага криотерапия, лечение чрез положение, масаж, рехабилитация, физиотерапия.

При поставянето на имобилизацията ( гипс на някой крайник ) той не бива да ви стяга, тъй като можете да развиете Зудекова атрофия. Ако я усещате по този стегнат начин, се обърнете към вашият лекар!!!